Chi Nederland Gerrit van der Veer Prijs 2012

Achtergrond

Binnen de mens-computer interactie (HCI) gemeenschap, en ACM SIGCHI in het bijzonder, speelt Nederland vanaf het begin een prominente rol. Nederland kan gezien worden als een van de voortrekkers van de wereldwijde organisatie, met invloedrijke ontwerpers bij Microsoft en Apple. Daarnaast heeft Nederland ook een grote vakvereniging Chi Nederland (voorheen Sigchi.nl) met een traditie van 15 boeiende internationale conferenties. Om deze prominente rol in de toekomst verder uit te bouwen is Chi Nederland voortdurend op zoek naar nieuw enthousiast talent.

Van oudsher waren HCI ontwerpers, docenten en onderzoekers self-made pioniers. Tegenwoordig is er alom vraag naar goed opgeleide HCI specialisten – een natuurlijk proces voor een volwassen wordend vakgebied. Chi Nederland wil de opleidingen, onderzoekers en studenten in Nederland die zich richten op het HCI vakgebied dan ook graag ondersteunen en stimuleren. Om tot excellentie aan te zetten heeft Chi Nederland een jaarlijkse prijs voor de beste HCI afstudeerder in Nederland ingesteld. Als eerbetoon is deze prijs de Gerrit van der Veer Prijs genoemd, naar één van de grote HCI pioniers, en mede-oprichter van Chi Nederland.


Gerrit van der Veer

De eerste prijs – of misschien beter gezegd de ‘nulde’ prijs - is in 2007 aan Gerrit zelf uitgereikt als waardering voor zijn invloedrijke werk. In 2008 werd de prijs voor het eerst aan een afstudeerder uitgereikt. Om de genomineerden en hun werk extra in het spotlight te zetten wordt de uitreiking van de prijs omlijst door de Gerrit van der Veer lezing – een door Gerrit uitgenodigde vooraanstaande spreker uit de HCI-gemeenschap. Dit is de aftrap voor een traditie die Chi Nederland de komende jaren wil volhouden.